100-VUOTISNÄYTTELY 2017–2018

EMMA – ESPOO MUSEUM OF MODERN ART  |  21.6.2017–7.1.2018

Ernst Mether-Borgström (1917–1996) oli yksi suomalaisen abstraktin taiteen uranuurtajista. Hän oli tuottelias taiteilija, joka osallistui aktiivisesti näyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1941 Nuorten näyttelyssä Helsingin Taidehallissa.

Mether-Borgströmin polku kohti abstraktia ilmaisua ei ollut suoraviivainen: hän teki rinnakkain esittäviä ja abstrakteja aiheita varsin pitkään vaikka ensimmäinen abstrakti maalaus syntyikin jo vuonna 1948.

Veistoksissa hän sovelsi samoja ajatuksia kuin maalauksissa, tutkien niitä kolmiulotteisuuden mahdollistamin keinoin.

EMMAn näyttelyssä esillä olleet, eri painotekniikoilla aikaansaadut teokset vuosikymmenten varrelta toivat esiin myös taitavan ja persoonallisen graafikon.

Mether-Borgström pyrki taiteessa muodon selkeyteen, suunnittelemattomuuteen ja intuition kunnioittamiseen. Teoreettisen puhdasoppisuuden välttäminen toi abstraktiin muotokieleen monimuotoisuutta. Väri oli hänen tärkein ilmaisuvälineensä, jota hän käytti hienostuneesti, mutta myös rikkaasti ja rohkeasti.

Hän uskoi taiteen vaikuttamismahdollisuuksiin, pitäen omana ohjenuoranaan optimismia ja elämänilon tallentamista.

Näyttelyssä esillä olleet yli sata teosta oli valittu EMMAn ja Mether-Borgströmin säätiön kokoelmista sekä suomalaisista museo- ja yksityiskokoelmista.

Näyttelyä täydennettiin arkistomateriaalilla sekä EMMAn tuottamalla dokumentilla taiteilijasta. Taiteilijan tuotantoa tuotiin esiin myös osana espoolaista kuvataide-elämää. Mether-Borgström asui pitkään Espoossa ja työskenteli Nallenpolun ateljeetalossa.

Kuraattori Hanna Mamia-Walterin kirjoitus Ernst Mether-Borgströmistä.
Kuvia juhlanäyttelystä (Pertti Mantere)
Puhun koiralleni – koirani vastaa -henkilödokumentin traileri.

.